Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 14:06 - pravete bezopasen seks
Автор: to4a Категория: Други   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
0



4. Какво е ХИВ / СПИН

Какво е ХИВ?

ХИВ е вирус. Наименованието му идва от английското HIV (Human Immunodeficiency Virus). На български-"човешки имунодефицитен вирус". Той е причината за развиването на СПИН. ХИВ е открит в Париж през месец май 1983 от проф. Люк Монтание и екипа му. Този вирус принадлежи към група вируси, наречени ретровируси. Вирусите копират собствения си генетичен материал в генетичния материал на човешките клетки. Това означава, че инфектираните клетки остават инфектирани до края на жизнения си цикъл.

Посредством сложен механизъм ХИВ не дава възможност на човешката имунна система да работи пълноценно и така да защитава организма от нападатели (вируси, бактерии, гъбички, протозоа). ХИВ атакува ключови клетки на имунната система, наречени CD4. С намаляването им организмът започва да се справя по-трудно с инфекциите.

Какво е СПИН?

СПИН е Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност. СПИН е резултат от увреждане на имунната система. Увредената имунна система не може да се пребори с определени "опортюнистични" или съпътстващи инфекции. Те се наричат опортюнистични, защото са предизвикани от микроорганизми, с които човешкият организъм в здраво състояние може да се справи, но не и когато имунната система е увредена (англ. take opportunity-възползвам се). За разлика от другите заболявания, при СПИН пациентите могат да имат разнообразни клинични прояви, в зависимост от това, от коя опортюнистична инфекция страдат. Ето защо СПИН е "синдром"-сбор от различни симптоми и прояви, в основата на които стои общо болестно състояние.

Каква е разликата да си ХИВ-серопозитивен и да си болен от СПИН?

Клетките CD4 са от жизнена важност за правилното действие на  имунната система. ХИВ ги използва, за да се размножи и след това ги разрушава. При здрав човек CD4 клетките би трябвало да са около 1000/ml кръв. Обикновено, обаче, те са по-малко в резултат на това, че живеем в стресови условия, прекарали сме скоро грип и т.н. Ако при ХИВ-инфектиран CD4 паднат под 200/ml кръв и той/тя има изявено клинично проявление на  някоя опортюнистична инфекция, то тогава говорим за СПИН състояние. Преди това даденият човек е само ХИВ-серопозитивен, с други думи е само носител на вируса. Това състояние може да продължи дълги години.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: to4a
Категория: Други
Прочетен: 175795
Постинги: 41
Коментари: 125
Гласове: 792
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930